Strøm på båden. Guide til brug af en generator på båd samt vores anbefalinger.

Når det kommer til at bruge strøm på en båd, uanset om det er til lange sejlture, nødløsning og sikkerhedsnet, den elektriske bådmotor eller dit strømslugende udstyr. Så er det essentielt i mange tilfælde at anskaffe sig en transportabel generator. 

En bærbar generator er ikke kun praktisk, den kan også redde dagen. Den kan ikke kun være nyttig til at drive fiskelys, men den kan også tilbyde en måde at oplade din båds batteri på, hvis det nogensinde går dødt og efterlader dig strandet, mens du er ankeret eller fortøjet.

Lad os gå i dybden med grundlæggende information og de bedste bærbare generatorer, du kan finde på markedet.

Bærbarhed

Overvej, hvor meget din generator vejer, og hvor let den er at transportere, især på og af din båd. Typisk vil en gennemsnitlig generator veje et sted mellem 25 og 40 kg.
Udover at du selv skal bære den rundt, så det også vigtigt at tænke på den skal være stabil.  Den må ikke kunne vælte eller blive skyllet væk (hvilket åbenlyst er det værst tænkelige scenario). Det er vigtigt at generatoren har skridsikring.
 

Effekt og watt

Først og fremmest, når det kommer til effekt, skal du altid vælge en generator der levere ren strøm. Det betyder ikke noget, om din generator kan levere en million watt, hvis den ikke kan gøre det effektivt. Konvertionelle generatorer har typisk mere watt, men kvaliteten af strømmen der kommer ud kan ødelægge dine apperater. Derfor anbefaler vi at man benytter sig af en inverter-generator. Som sikre “ren-sinuskurve” – med andre ord, giver den ligeså ren strøm som din stikkontakt derhjemme. 
Typisk vil et watt output på 1500 watt dække de fleste behov. Men hvis du vil køre flere ting samtidigt, eller har større apparater vil 2000-2300 watt være bedre.  
 

Driftstid

De fleste af de generatorer, vi præsenterer nedenfor, har en driftstid pr tank på over 5 timer. Hvilket er mere end rigeligt til at komme ud af en nødsituation, lave aftensmad eller tilkoble en elektrisk bådmotor eller udstyr. Man kan selvfølgelig altid bare putte mere benzin i med en reservedunk.
 

Støjniveau

Når en generator er højlydt, kommer det i vejen for din fornøjelse på båden. Ikke alene kan det skræmme alle fiskene væk, men det kan også lægge en dæmper på festen, du afholder, mens du ligger for anker og prøver at nyde vandet med venner og et par drinks i kopholderne. 
Mange generatorer larmer desværre en del. typisk mellem 70-90 db(A). Derfor er det vigtigt at finde en model er larmer under 65-60 db(A). Det svarer ca til et køleskab, aircondition eller samtale mellem 2 personer. 
 

Sikkerhed

Ethvert aspekt af bådtilbehør, især en generator, skal være sikker. Heldigvis kommer de fleste generatorer med en lang række sikkerhedsfunktioner, herunder automatisk afbrydelse ved lavt olieindhold og nødstop, hvis din generator kommer i kontakt med vand 
 

 

Rustbeskyttelse og kvalitet

Alle der har båd, kender til problemet med rust. Desværre er de færreste generatorer rustbeskyttet, eller har rustfrie skruer. Vi har dog haft 1 model til test der har dette også.  Kvaliteten af generatorer svinger desværre også rigtig meget. Typisk hvis man køber en generator under 5000kr, er det noget der holder en enkelt sæson, eller som der allerede er problemer med efter et par ganges brug.

Vores anbefalede generatorer til både: 

1. The PrinceCharger

Den generator der klarede sig bedst i vores test til bådbrug er PrinceCharger. 
Generatoren er en invertergenerator med rustbeskyttet design, skridsikker bund og trods lav vægt har en høj stabilitet. Udover at være god til båden, passer den også ind i et hjem eller til arbejdsopgaver.  
Generatoren måler 55x41x39 cm hvilket gør den meget kompakt og nem at have i et opbevaringsrum. Den er støjsvag (vores måling under 60 Db(A) og en af dens mange fordele er automatisk overbelastningsalarm, der sikrer dig sikker drift samt en Eco funktion, der gør generatoreren mere lydløs, energivenlig og giver længere levetid end andre. Princecharger justere selv hastigheden efter belastningen, så den er meget nem at håndtere korrekt. Yderligere var Princecharger den i vores test med pæneste frekvens (dvs kvalitet af strøm). Derfor kan du godt tillade dig at tilslutte selv det mest følsomme udstyr. 
Her får man mest kvalitet for pengene. 
 
 Specifikationer:

Max watt: 2500 Norminelle watts: 2300

Vægt: 20 kg

Lyd: 59 decibel

9 timers dift med 25% belastning

Pris: 7999kr

2. Honda Generator EU22 I

På en anden plads i vores test har vi Hondas EU22I. Hondas priser har altid talt sit eget sprog. Men en Honda motor har et ry for at være pålidelig og det betaler man selvfølgelig også for. Det er en lidt ældre udviklet generator, men den gør bestemt det den skal kunne. Her får du også en kvalitetsgenerator, med mange digitale funktioner og flot design. Selvom man typisk kun skal bruge 1 udtag og evt tilføje en splitter – så har denne 2 udtag, så du ikke behøver en evt stikdåse eller lignende. Med et bredt design er den også skridsikker til båden. 

Specifikationer:

Max watt: 2200 Norminelle watts: 2000

Vægt: 20 kg

Lyd: 70 decibel

5 timers dift med 25% belastning

Pris: 13000kr

3. Yamaha EF2000i

Yamaha’s seneste inverter-generator drives af en nyudviklet 79cc-motor. Det er en super god generator til camping, men også til bådudflugt.  Inverter-generatoren leverer ren sinusstrøm i stikkontakterne, og håndtere herunder følsomt udstyr som hjemmeelektronik. Selvom modellen ikke har været populær i Danmark, har den været meget populær i USA. Enkelte dele kan også virke af lidt lavere kvalitet. Men alt i alt er det en god generator.
 

Specifikationer

Pris: 13.00 kr.

Kontinuerlig effekt: 2.300 W

Motor: 79cc-motor

Brændstof: Benzin/Gas

Driftstid: Op til 8,5 timer (ved ¼ belastning)

Brændstoftankkapacitet: 4 liter

Lyd niveau: 88 Lw(A)

Vægt: 21 kg

4. Premac P2200i

En bærbar inverter-generator med indbyggede bærehåndtag og hjul, der gør det nemt at transportere. Generatoren har ikke fuldstændig indponeret, men sammenlignet med så mange andre, fortjente den en plads på podiet.  Udstyret med trådløs fjernbetjening, ren sinus er det en virkelig praktisk generator, der dog måske henvender sig mere til udflugter, og hytteliv

Specifikationer

Pris: 10.500 kr.

Kontinuerlig effekt: 2.100 W

Brændstof: Benzin

Driftstid: 8 timer (ved 1/4 belastning)

Motor: 4-takts

Brændstoftankkapacitet: 4 liter

Lydniveau: 63 dB

Vægt: 21 kg

Tak fordi du læser med!

Husk, at vedligeholdelse og sikkerhed er nøglefaktorer, når du bruger en generator på din båd.
Placer den korrekt for at undgå farer og hold dig til de anbefalede driftsprocedurer for at forlænge levetiden på din generator. Du kan holde din generator tør og beskyt den mod fugt og vand. Brug en generatorafdækning eller opbevar den i et vandtæt område, når den ikke er i brug. Flere af overnævnte generatorer har udtag til jordforbindelse.
Derfor hvis det er muligt, tilslut din generator til en jordforbindelse for at minimere risikoen for elektrisk stød og kortslutning. Uanset om du er på en weekendudflugt, campingtur eller har brug for backup-strøm i nødsituationer, kan en bærbar generator være din pålidelige følgesvend på vandet. Så sørg for at vælge den rette model, der passer til dine behov, og nyd de bekvemmeligheder og fordele, den kan tilbyde.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top